Ζωρζ Σαρή

 

 

 

 

 

Ίδρυση - Λειτουργία της βιβλιοθήκης

Η βιβλιοθήκη μας ιδρύθηκε το 2000 στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος  Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Εντάσσεται στο πιλοτικό πρόγραμμα ΠΝΥΚΑ που αφορά στη δημιουργία 65 σχολικών βιβλιοθηκών με φορέα υλοποίησης του έργου το Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να ονομάσουμε τη βιβλιοθήκη " Ζωρζ Σαρή ", ήταν γιατί επί σειρά ετών, η αγάπη των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών καθώς και η προτίμησή τους για τη συγγραφέα υπήρξε ολοφάνερη, γεγονός που ισχύει ακόμη και σήμερα.

Στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης μας που ονομάστηκε ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ, και έγιναν στις 12 Δεκεμβρίου του 2001 στις 11.30 π.μ., μίλησε η συγγραφέας, η οποία ονομάζοντας  τη βιβλιοθήκη και το σχολείο μας σπίτι της, αναφέρθηκε στη βαθιά συγκίνηση που αισθάνθηκε, παρομοιάζοντάς τη με το χάπι Νεοζίλ που έδωσε στο γερο-Νικόλα, τον ήρωα του βιβλίου της Το γαϊτανάκι , ξανά νιάτα και δύναμη.

Υπεύθυνη  της  βιβλιοθήκης  είναι : η κα Μουτσοπούλου  Ειρήνη  καθηγήτρια   Μουσικός. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά  από Δευτέρα  έως  Παρασκευή ακολουθώντας το ωράριο  του σχολείου. Τα μέλη της βιβλιοθήκης μπορούν να δανειστούν: α) οι καθηγητές 3 βιβλία για δύο εβδομάδες β) οι μαθητές γονείς 2  βιβλία  για 10 ημέρες.

 

Εγκαίνια βιβλιοθήκης και συνέντευξη από τη συγγραφέα ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ - μουσική εκδήλωση

Επίσκεψη Ζωρζ Σαρή - Άλκης Ζέη

Κατηγορίες Υλικού

Βιβλία: Η  συλλογή  ανέρχεται  στους 5.000 τίτλους βιβλίων, απ` τους οποίους  οι 400 περίπου είναι ξενόγλωσσοι.

Περιοδικά για: εκπαίδευση, λογοτεχνία, τέχνη, οικολογία, μαθηματικά, πληροφορική.

Πληροφοριακό Υλικό: Γενικές και ειδικές εγκυκλοπαίδειες, λεξικά ελληνικά και ξενόγλωσσα, βιβλιογραφίες.

Οπτικοακουστκό & άλλο Υλικό:   Videos, CDs, DVDs, χάρτες, επιτραπέζια εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές: τοπικό δίκτυο αποτελούμενο από 8 υπολογιστές με σύνδεση στο Internet.

Δραστηριότητες

Η δανειστική κίνηση είναι πολύ μεγάλη και από μαθητές και καθηγητές, αλλά και από γονείς κι απόφοιτους, μαθητές άλλων σχολείων τώρα πια. Η προβολή βιντεοταινιών και DVD είναι επίσης μεγάλη αφού οι αίθουσες είναι εξοπλισμένες με τα κατάλληλα μηχανήματα. Μεγάλη είναι και η χρήση του Διαδικτύου για τις ανάγκες εκπόνησης εργασιών, για τις οποίες μάλιστα έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 85.000 φωτοαντίτυπα μέσα στα 7 χρόνια.

Οργανώνουμε εκδηλώσεις με επιστήμονες ιατρούς και ψυχολόγους για θέματα που αφορούν μαθητές και γονείς, επισκέψεις συγγραφέων εφηβικού βιβλίου όπως η Ζωρζ Σαρή, η Άλκη Ζέη και η Κίρα Σίνου, εκθέσεις Εικόνων και Ζωγραφικής, εκθέσεις  Τεχνολογίας, εκθέσεις βιβλίων (που είναι και τα μοναδικά έσοδα για τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης), εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκδρομές, παρουσίαση μουσειοσκευών και εκπαιδευτικών φακέλων κ.ά.

 

Σκέψεις και συναισθήματα για το έργο της βιβλιοθήκης

 Η δημιουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών ήταν παλιό μας όνειρο και μεράκι, έτσι όταν δημιουργήθηκε ο θεσμός, εμείς οι πρώτοι υπεύθυνοι, αλλά και διευθυντές και άλλοι συνάδελφοι καθηγητές με το ίδιο πάθος για το βιβλίο, τις αγκαλιάσαμε και τις στηρίξαμε με όλη μας την αγάπη, ακόμη και οικονομικά, μέχρι και σήμερα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το ίδιο έκαναν κι οι μαθητές. Αγάπησαν κι εκτίμησαν το χώρο και την προσφορά του, τον έκαναν στέκι τους, εργαλείο και το σημαντικότερο βοήθημά τους στο καθημερινό κυνήγι της γνώσης. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που έζησα το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 2004, όταν αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και την ώρα ακριβώς που χτυπούσε το κουδούνι για να μπουν οι μαθητές στις τάξεις, μια ομάδα μαθητών με περίμενε ν ανοίξω με μεγάλη ανυπομονησία - όπως κάθε πρωί άλλωστε για να μπει μέσα. Όταν τους είπα: Παιδιά δεν προλαβαίνετε τώρα, χτύπησε το κουδούνι! , δέχτηκα την απάντηση: Δεν πειράζει κυρία, ανοίξτε γρήγορα να προλάβουμε να μπούμε, μόνο ΝΑ ΜΥΡΙΣΟΥΜΕ! .

Θα ήθελα επίσης ν' αναφερθώ  στην  εφημερίδα "Ο τύπος του σχολείου" που εκδίδει η βιβλιοθήκη μας. Σκοπός της εφημερίδας, δεν ήταν η προβολή, (πράγμα που έγινε μετά τα 2 βραβεία καλύτερης εμφάνισης που της απονεμηθήκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς από την εφημερίδα " Τα Νέα "), αλλά η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μαθητών και των καθηγητών, που  ίσως ούτε καν γνωρίζουν ότι διαθέτουν, σε  διάφορους  τομείς. Στο  γράψιμο, στο σκίτσο, στη φωτογραφία, στην έρευνα και αναζήτηση, στους υπολογιστές, ακόμη και στην προώθηση του προϊόντος. Με χαρά μας είδαμε παιδιά ντροπαλά, να παίρνουν συνεντεύξεις, παιδιά απομονωμένα να εντάσσονται σε κοινωνικές ομάδες με επιτυχία και πάνω απ' όλα, μάθαμε να βάζουμε στόχους, να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε συλλογικά για την κατάκτησή τους. Κι αυτή είναι για μένα η επιτυχία της εφημερίδας μας.

 

Με αγάπη,

Μουτσοπούλου Ειρήνη

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιβλιοθήκη 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου

Αναγεννήσεως & Επαύλεως

124 61 Χαϊδάρι

Τηλέφωνο - Fax: 210 - 5319738

e-mail: library@2gym-chaid.att.sch.gr