12 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης

του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου

 

Στις 12/12/12 η Βιβλιοθήκη του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου συμπλήρωσε 12 χρόνια λειτουργίας και δημιουργικής παρουσίας στο Σχολείο μας. Ψυχή και κινητήρια δύναμη της Βιβλιοθήκης είναι η κα. Μουτσοπούλου, η «ήρεμη δύναμη» του Γυμνασίου μας, που δουλεύει επί τόσα χρόνια αθόρυβα, με υπευθυνότητα και  αποτελεσματικότητα, με  αστείρευτη αγάπη για το βιβλίο, με εμμονή στην ποιότητα.

 

Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2000 στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ, έργο «Πνύκα», και σήμερα φιλοξενεί περίπου 10.000 τίτλους βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Διαθέτει επίσης αξιόλογο εκπαιδευτικό υλικό. Για τον λόγο αυτό, εκτός από δανειστική, η Βιβλιοθήκη λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς για εκπαιδευτικούς, αλλά και για μαθητές/τριες που αναζητούν εκεί υλικό για τις διάφορες εργασίες τους.

 

Η Βιβλιοθήκη έχει ονομαστεί «Ζωρζ Σαρή», προς τιμήν της μεγάλης συγγραφέα εφηβικών βιβλίων. Λόγω του γεγονότος αυτού έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτεροι δεσμοί ανάμεσα στο Σχολείο και την αγαπημένη Ζωρζ.

 

Στα 12 αυτά χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, χάρη στις πρωτοβουλίες της κας. Μουτσοπούλου, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές και υψηλού επιπέδου δραστηριότητες. Κάθε χρόνο ένας/ μία συγγραφέας επισκέπτεται το Σχολείο και έχει μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με τους μαθητές/ τις μαθήτριες του Γυμνασίου με επίκεντρο το καλό λογοτεχνικό βιβλίο. Έτσι, το 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου έχουν τιμήσει με την παρουσία τους η Ζωρζ Σαρή τρεις φορές, η Άλκη Ζέη, η Κίρα Σίνου, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, η Βούλα Μάστορη, η Ελένη Δικαίου, η Λίτσα Ψαραύτη, η Ράνια Κατσαρέα, ο Μάνος Κοντολέων, ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Αγγελική Δαρλάση.

Στα 12 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης έχουν πραγματοποιηθεί 27 εκθέσεις βιβλίου.

 

Ταυτόχρονα η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, κα. Μουτσοπούλου, επιμελήθηκε την έκδοση της εφημερίδας του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου «Ο Τύπος του Σχολείου». Στα 12 χρόνια λειτουργίας της Βιβλιοθήκης έχουν εκδοθεί 45 τεύχη. Η εφημερίδα έχει διακριθεί το 2002 και 2003 κατά τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με το βραβείο καλύτερης εμφάνισης Γυμνασίου.

 

Κατά το τρέχον έτος αντί στεφάνου, στη μνήμη της Ζωρζ Σαρή, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, έγινε δωρεά όλων των βιβλίων της συγγραφέως στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου της Χάλκης.